Wat doet een burgerhulpverlener?
Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van maximaal 2km, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED in de buurt op te halen en dan ter plaatse te gaan.

DE EERSTE 6 MINUTEN NA EEN HARTSTILSTAND ZIJN CRUCIAAL

Hoe sneller een reanimatie wordt opgestart, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. 24/7 te bereiken AED’s en de hulp van burgerhulpverleners kunnen in die kritieke minuten de eerste hulp verlenen. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. Jij misschien wel.

WIE KAN BURGERHULPVERLENER WORDEN?

Als burgerhulpverlener moet je natuurlijk kunnen reanimeren. Het maakt niet uit of je dit privé, voor je werk of voor je studie hebt geleerd. Wel is het een voorwaarde dat je 18 jaar of ouder bent én de afgelopen 2 jaar 1 van deze trainingen hebt gevolgd:

een basiscursus reanimatie of een herhalingsles
een reanimatietraining gehad als bedrijfshulpverlener of EHBO-er
een reanimatietraining voor je beroep of studie (bijvoorbeeld als arts, brandweer, of politie)

Als je graag burgerhulpverlener wilt worden, maar nog niet beschikt over een geldig reanimatiediploma?
Voor het boeken van een basis- of herhaalcursus reanimatie kunt u terecht op de cursus site van het reanimatie netwerk Amersfoort: https://reacursus.nl/

Op de website van onder andere de Hartstichting en de Nederlandse Reanimatie Raad kun je ook zien waar in de buurt een reanimatietraining gevolgd kan worden.